“IJzeren Rijn komt er nooit”

CDA-kamerlid Hessels: “Genk-Sittard is het alternatief”

REGIO WEERT – “De IJzeren Rijn komt er nooit”, zegt het CDA-kamerlid Jos Hessels. In zijn ogen is het meest voor de hand liggende alternatief een spoorlijn van Genk naar Sittard, de zogeheten Fenixlijn. Een deel ligt er al. Het CDA Tweede Kamerlid Jos Hessels is ook lid van het Benelux parlement en praat daar regelmatig met zijn Belgische collega’s over de alternatieve Fenixlijn. “Daar zegt zelfs de Milieufederatie van dat die veel beter is dan de IJzeren Rijn. De Fenixlijn gaat over de oude mijnsporen van Genk. Er zijn zelfs particuliere investeerders die tot 200 miljoen euro willen investeren in een nieuwe spoorbrug over de Maas. De lijn gaat niet door dorpen en steden. Bovendien wordt dan Ford Genk, Nedcar en DSM ontsloten, grote voordelen ten opzichte van de IJzeren Rijn.”

De Belgen zitten volgens Hessels echter met een politiek struikelblok. Belgische politieke partijen hebben een ‘cordon sanitaire’ gesloten wat willen zeggen dat zij niet willen praten met de rechts radicale partij Vlaams Belang, het voormalige Vlaams Blok. Deze partij staat tot nu toe pal achter een reactivering van de IJzeren Rijn. En dus houden de andere Vlaamse partijen hun mond over alternatieve tracés om het Vlaams Belang niet in de kaart te spelen. Terwijl die andere partijen wel degelijk openstaan voor alternatieven. Hessels heeft echter met de woordvoerder van het Vlaams Belang inzake de IJzeren Rijn, Luc Sevenhans, een bezoek gebracht aan het Meinweggebied en Weert, Neerpelt en Overpelt. “Sevenhans gaf toen openlijk toe dat een reactivering van de IJzeren Rijn niet kan en er alternatieven bekeken moeten worden. Dus ik zie licht wat betreft die Belgische patstelling”, zegt Hessels.

Algemeen wordt erkend dat Hessels samen met het Kamerlid Hofstra vorig jaar door het indienen van een motie in de Tweede Kamer heeft voorkomen dat er nu al goederentreinen over het tracé denderen. Alle andere partijen waren namelijk voor een stilzwijgende goedkeuring van de uitspraak van het Hof van Arbitrage. Een tweede motie van Hessels om te komen tot voortgaande onderhandelingen over mogelijke alternatieve tracés werd nipt door de Kamer verworpen. PvdA en VVD stemden tegen.

Peter Clement
 
Print paginaPrint pagina
Naar bovenNaar boven