De IJzeren Rijn ontspoort!

Zeven gemeenten gaan inwoners en instanties wakker schudden

REGIO WEERT – De gemeenten Overpelt, Neerpelt, Hamont-Achel, Cranendonck, Weert, Heythuysen en Haelen vormen één front om hun inwoners en nationale overheden en instanties wakker te schudden voor de gevaren van een onverantwoorde reactivering van de IJzeren Rijn.

Voor alle duidelijkheid: de zeven gemeenten zijn niet tegen ‘een IJzeren Rijn’ als goederenverbinding tussen Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied maar de zeven zijn tegen ‘de IJzeren Rijn’ als een reactivering van dit historische tracé uit 1836 er toe leidt dat de leefbaarheid, veiligheid en bereikbaarheid op een onacceptabele wijze worden aangetast. Ingrijpende maatregelen en forse investeringen zijn noodzakelijk om de leefbaarheid van mens en dier in de regio van Overpelt tot en met Haelen en de Duitse grens te garanderen. Als die maatregelen niet worden getroffen ontspoort de IJzeren Rijn voordat deze is heropend! Op termijn komen tussen Weert en Roermond 325 treinen per dag te rijden. Zonder maatregelen zijn de slagbomen van spoorwegovergangen op dit traject dan 24 uur per dag omlaag. Maar met ‘onverantwoorde maatregelen’ wordt het aantal oversteekplaatsen van 55 teruggebracht naar 10. Steden en dorpen zullen compleet worden doorgeknipt en het wegverkeer waaronder ook hulpverleningsvoertuigen zullen van west naar oost op tientallen plaatsen worden omgeleid. Er is de voorbije 170 jaar nu eenmaal veel veranderd langs het nu nog slapende spoorlijntje da uiteindelijk wordt opgenomen in het Trans-Europese TEN-net. Als onderdeel van een omvangrijke actiecampagne hebben de zeven gemeenten gezamenlijk een website geopend onder de naam is www.wakkervandeijzerenrijn.nl. Die naam is met opzet dubbelzinnig. Als er niets gebeurt, liggen straks duizenden omwonenden elke nacht wakker van de IJzeren Rijn. Als u nu wakker wordt, hopen de zeven Belgische en Nederlandse gemeenten met uw steun gedaan te krijgen dat u ook over enkele jaren nog steeds van een goede nachtrust kunt genieten, langs een veilige spoorweg kunt verblijven waar het aangenaam wonen is en waar in geval van nood een ambulance nog steeds binnen enkele minuten bij u voor de deur staat.

De komende weken verschijnen in deze krant meerdere artikelen over de problematiek van een (on-)verantwoorde heropening van de IJzeren Rijn. Aan het bovenstaande logo zijn deze artikelen te herkennen.

Peter Clement

Bron: Land van Weert 20 september 2006
 
Print paginaPrint pagina
Naar bovenNaar boven