Welkom

Welkom op de website van het samenwerkingsverband IJzeren Rijn Midden-Limburg!

Op deze site vindt u informatie over het samenwerkingsverband en haar activiteiten met betrekking tot de goederenspoorlijn Antwerpen (B) - Duisburg (D), die beter bekend staat als de IJzeren Rijn. Het samenwerkingsverband bestaat uit een brede vertegenwoordiging van organisaties uit de samenleving, te weten de Nederlandse gemeenten langs de IJzeren Rijn (Cranendonck, Weert, Leudal, Roermond en Roerdalen), de Provincie Limburg, Staatsbosbeheer, stichting Milieufederatie Limburg en de Kamer van Koophandel Limburg-Noord. Deze organisaties zetten zich in om het opnieuw in gebruik nemen van het historische tracé van de IJzeren Rijn te voorkomen.
 
De lijn voert in Nederland door Zuidoost-Noord-Brabant en Midden-Limburg langs dorpen, door steden en natuurgebieden. Bij intensief gebruik voor goederenvervoer levert deze spoorlijn veel overlast op. Hierdoor wordt de leefbaarheid, veiligheid en bereikbaarheid in genoemde regio’s ernstig aangetast. En dat dient te worden voorkomen. Zowel in Nederland, België en Duitsland zijn de nadelen van de reactivering van het historische tracé maatschappelijk onaanvaardbaar.
 
Het samenwerkingsverband is wel van mening dat Antwerpen en Duisburg een duurzame en toekomstvaste spoorverbinding verdienen. Maar de oplossing daarvan kan echter niet worden gevonden in de modernisering van een meer dan honderd jaar oude spoorlijn. De lijn ligt niet op de juiste plaats en kan nooit aan de vervoersvraag voor de toekomst voldoen. In dit kader is het samenwerkingsverband dan ook een tegenstander van het reactiveren van het historische tracé.
  
Aangezien de IJzeren Rijn een internationale spoorlijn is, zoekt het samenwerkingsverband contacten met politici en (burger)organisaties, ook in het buitenland (met name in België en Duitsland), om zijn standpunten te verduidelijken en discussies te voeren. Verschillende contacten zijn al in de loop der jaren gelegd, maar natuurlijk zijn nieuwe contacten altijd van harte welkom.
 
Helaas kunnen we de informatie op deze site alleen aanbieden in de Nederlandse taal. Mocht u echter meer willen weten, neem dan gerust contact op met het samenwerkingsverband door het contactformulier op deze site in te vullen en naar ons toe te zenden. De redactie kunt u benaderen in het Nederlands, Engels en Duits. De Franse taal wordt redelijk beheerst. Indien u dat aangeeft nemen wij vervolgens contact met u op. Voor het geval u verder surft op onze website alvast veel leesplezier toegewenst en hopelijk vindt u de informatie die u zoekt!
 
De redactie
Print paginaPrint pagina
Naar bovenNaar boven