Wandeling IJzeren Rijn

Het traject van de IJzeren Rijn loopt na Roermond van Weert via Cranendonck (Budel-Dorplein en Budel-Schoot) naar het Belgische Hamont en zo Via Achel naar Neerpelt, waar het aansluit op het reguliere Belgische spoorwegnet voor personen- en goederenvervoer.

Tweemaal per week gaat er een goederentrein met zinkerts vanuit Neerpelt naar de Zinkfabriek in Budel-Dorplein. Aangezien het niet mogelijk is om in verband met de veiligheid direct langs de spoorweg te wandelen en om de afstanden redelijk te houden is er voor gekozen om twee wandelingen uit te zetten. 
 
Deze zijn onderling wel verbonden zodat liefhebbers van grote afstanden beide kunnen lopen en zo ook aan hun trekken komen. Eén wandeling vertrekt bij station Weert en is ongeveer 12 km lang (afgekort 5 km). De andere vertrekt bij de kerk van Budel-Dorplein, voert langs o.a. Budel-Schoot en telt ongeveer 10 km. Het gedeelte van de spoorlijn van de Zinkfabriek tot aan de spoorbrug in Weert wordt momenteel niet gebruikt en leidt o.a. langs het recreatiepark “De Weerterbergen”. 
 
Tijdens de wandeling komt u langs dit park en krijgt u verder allerlei informatie over de bezienswaardigheden op deze route. Wanneer u vertrekt vanuit Budel-Dorplein is er meer aandacht voor de Zinkfabriek waarvoor de IJzeren Rijn nu tweemaal per week zijn functie vervult en voor zaken die daarmee in verband staan. In de wandelingen zijn vijf overgangen over de IJzeren Rijn opgenomen. 
 
Vanuit deze punten worden de trajecten en bijzonderheden aangegeven langs de spoorlijn. Het zicht en de afstand zijn dusdanig en zonder obstakels, dat deze punten elkaar als het ware overlappen. Om u het gebied te laten zien waardoor nu geen (personen)treinen rijden, zijn deze twee wandelingen uitgezet. Zoals al gezegd is tussen deze twee wandelingen een verbindende route uitgezet.
Print paginaPrint pagina
Naar bovenNaar boven